Schaakproblemen

Wanneer je het schaken tegen de computer even zat bent, kun je op deze pagina altijd nog enkele nieuwe schaakproblemen proberen op te lossen. Bij het oplossen van schaakproblemen wordt er een beroep gedaan op je analytisch denkvermogen en het vergt inzicht in het spel. Het goed kunnen analyseren van schaakstellingen, het kunnen beoordelen van de situatie en het anticiperen hierop zijn kerncompetenties van een goede schaker. Het oplossen van schaakproblemen is dan ook een goede oefening om hier vaardig in te worden en om daarmee je algemene schaakkwaliteiten te verbeteren. Daarnaast is het oplossen van schaakproblemen een leuk tijdverdrijf, dat je altijd tussendoor even kunt doen. Op deze pagina kun je altijd, elke dag, weer nieuwe schaakproblemen oplossen.

Als je het bij schaken over ‘schaakproblemen’ hebt, ook wel eens ‘schaakpuzzels’ genoemd, betreffen dit schaakstellingen waarbij je in één of enkele zetten profijt kan behalen. Bij een schaakprobeem is altijd aangegeven wie er aan zet is. Daarnaast wordt er bij een schaakprobleem soms ook een opdracht meegegeven, bijvoorbeeld: ‘geef schaakmat in twee zetten’. Desalniettemin wordt er bij schaakproblemen meestal gevraagd naar de beste zet. Het kan zijn dat deze ene zet (de oplossing op het schaakprobleem) al direct profijt oplevert, het kan echter ook zijn dat deze zet een ‘sleutelzet’ betreft om daar pas in vervolgzetten voordeel uit te halen.

Hierboven is zo’n schaakprobleem weergegeven. Onderaan het schaakprobleem staat aangegeven wie er aan zet is. Als er bijvoorbeeld onder het schaakprobleem ‘Find the best move for white’ staat, dan is wit aan zet. Staat er ‘Find the best move for black’, dan is zwart aan zet. Als je op ‘hint’ klikt dan krijg je te zien met welk schaakstuk je het schaakprobleem dient op te lossen, druk je nog een keer dan krijg je de oplossing op de schaakpuzzel te zien. Elke dag verschijnen er drie nieuwe schaakproblemen, een makkelijk schaakprobleem een relatief moeilijk schaakprobleem en een erg lastig op te lossen schaakprobleem. Bij deze schaakproblemen is het altijd de bedoeling om de beste zet te vinden.

Schakentegencomputer.nl heeft een gemiddelde score van 8.6/10 gebaseerd op 43 onafhankelijke reviews van bezoekers.